Sokken haken

Cursus Sokken haken naar je eigen maat

4

Lessen

All

Skill Level

3:11h

Duur

Nederlands

Taal

Overview

Sokken haken? Ik hoor jullie al denken…wie gaat er nu met zo’n rare sokken lopen 😉 Ja en eigenlijk hebben jullie nog gelijk ook haha. Want gehaakte sokken passen niet goed en als je ze aan hebt ziet het eruit alsof je misvormde voeten hebt.

Dat komt omdat het patroon niet bij jouw eigen unieke voeten past. Een patroon is geschreven voor elk individu hier op deze aardbol, terwijl geen ene voet hetzelfde is…

We hebben er wat op gevonden en dat ga je nu leren .Schrik niet van de rare kleurencombinatie en het garen dat we gebruiken hier in de cursus. Het is alleen bedoeld als leermiddel en om de diverse sokdelen goed weer te geven. 

Het best haak je met heerlijk zacht garen( of sokkenwol) geschikt voor haaknaald 2,5 of 3. Gebruik je acryl dan krijg je stugge sokken in een rare vorm Ze blijven zeg maar vanzelf staan hahaha.

Sokken zijn één van de eerste kledingstukken die de mens voor zichzelf maakte om de voeten te beschermen en ze warm te houden. De eerste modellen stammen uit het stenen tijdperk en werden destijds van dierenhuiden gemaakt. Deze werden stevig om de enkels gebonden en beschermden de voeten tegen scherpe stenen en andere zaken die de mensen konden verwonden.

Het woord sok is afgeleid van het Griekse woord “soccus” dat rond de 8e eeuw voor christus voor het eerst gebruikt werd. De sokken werden door de Grieken nog steeds gemaakt van dierenhuid. Pas enkele eeuwen later waren de Romeinen in staat om fijnere stoffen te weven en comfortabele sokken te vervaardigen waar de sokken van vandaag nog steeds veel op lijken.

Een leuk detail: de absolute modecatastrofe “sokken-in-sandalen” zijn ook uitgevonden door de Romeinen. Onderzoekers hebben namelijk sporen van materiaal voor sokken gevonden in opgegraven schoeisel .

Door het volgen van deze cursus leer je :

Voor wie is deze cursus geschikt?

Iedereen kan in principe deel nemen aan deze cursus. Je moet goed kunnen haken, op de hoogte zijn van haaktermen, en kunnen meerderen en/of minderen, maar vooral inzicht hebben hoe haakwerk zich gedraagt.

Alles wat je ooit gelezen of geleerd hebt over patronen al metend aan te passen moet je vergeten 😉 Ga de cursus dus vooral open minded in.

Het leuke is dat je de maat van je voeten altijd bij de hand hebt  😉

We haken eerst de oefensok in de diverse onderdelen. Daarna kun je compleet los op sokken haken met een aantal leuke patroontjes.

 

Benodigdheden

  • sokkenwol voor de originele sokken, en 4 kleuren voor de oefensok

  • haaknaald passend bij je garen

  • brei-elastiek

Playlist

4 Videos